Sorteren kun je leren

Door loewie1984 op maandag 4 januari 2010 21:21 - Reacties (54)
Categorie: Computershizzle, Views: 20.406

Muziek, een van mijn grootste hobby’s, verzamelen, luisteren en archiveren. Bijna een dagelijkse bezigheid, ware het niet dat vanwege tijdgebrek vooral dat laatste er nog wel eens bij inschiet. Ik durf te wedden dat bij elke downloadende tweaker wel een mapje temp, complete of downloads op zijn pc voorkomt. “One map to rule them all” zou je zeggen, alles wordt er letterlijk in geplempt door n of meerdere download programma’s. Wanneer je dan een week achter ligt met het doorspitten van je media ontbreekt je de zin om de boel ook te sorteren en op te ruimen steeds meer.

In zo’n geval lijkt mij dat er drie mogelijke opties zijn:
  • De boel laten voor wat het is, is wel zo makkelijk scheelt je tijd maar kost je tijd wanneer je iets terug moet vinden (alhoewel Windows 7 aardig indexeert)
  • Je media bekijken en daarna of zelfs vr bezichtiging gewoon trashen. Je lijdt aan verzamelwoede en kan het gewoon niet verkroppen de boel niet te downloaden. -omdat het kan!-
  • Schouders op, mouwen omhoog, borst vooruit en gaan met die banaan. Sorteren!
Ooit heb ik geprobeerd om op het forum een discussie op gang te krijgen over hoe je bepaalde zaken opslaat en bewaard op je systeem (mits je zaken bewaard natuurlijk). Ging het daar nog over het sorteren en categoriseren van software en documentatie, voor muziek geldt nagenoeg hetzelfde.

Een ruwe schatting door mijn collectie van artiestenalbums in mijn muziek folder brengt mij op 280 verschillende artiesten en ruwweg 800+ albums. Buiten de artiestenalbums heb ik ook nog een groot aantal verzamelingen, dj materiaal, soundtracks en natuurlijk niet te vergeten de “losse liedjes”, ooit voorbij gekomen op de radio, maar nooit meer een album van gezien of was het het gewoon niet waard. Dan heb je losse liedjes en die moet je ook bewaren.

Situatieschets
Op mijn pc heb ik 3 partities op 2 fysieke schijven van beide 1 tera groot. De eerste partitie is bestemd voor het o.s. en applicaties. De tweede schijf is bestemd voor mijn documenten, afbeeldingen, projectjes en muziek. De derde schijf bevat de bovengenoemde download map, software map en wat hd materiaal.

De indeling die ik probeer te hanteren met mijn verzameling is eigenlijk vrij simpel:

Indeling op folder- bestandsniveau
http://tweakers.net/ext/f/3Oho8CFSgmqipkiLnPhDNWNP/full.png

De reden waarom ik een submap albums aanmaak en de daadwerkelijk albums niet direct onder de hoofdartiest zet is omdat er nog ander materiaal geproduceerd wordt door een artiest dan studioalbums. Denk dan aan live opnames, ep's, en demos. Deze worden dan ook in een aparte map geplaatst zodat bij het invoegen van de albums in een programma als iTunes ik ook alleen maar de studioalbums te pakken heb. Demos en ep's is op de manier zoals ik het gebruik alleen voor naslagwerk bedoeld, of om mijn verzamelwoede te completeren.

Overzicht X:\Muziek
http://tweakers.net/ext/f/4idTOCS0UD6M1VctXwnpjL7P/thumb.png
Overzicht X:\Muziek\Artists
http://tweakers.net/ext/f/JqwAsTXhYHLBMUJt55k9bX95/thumb.png
Overzicht X:\Muziek\Artists\Albums
http://tweakers.net/ext/f/qaoFibNnLQctUqWPKkrPjGB3/thumb.png
Overzicht X:\Muziek\Artists\Albums\bestanden
http://tweakers.net/ext/f/LvIsI36MapaWcsAulGqk7Lgn/thumb.png

Het probleem is ook nooit zozeer het verzamelen op zichzelf, je download een album gooit het in je map met muziek en klaar is kees. Maar het sorteren, structureren, renamen, taggen en controleren daar gaat net de meeste tijd in zitten.

Tools
Vroeger deed ik zo’n beetje alles met de hand, -lekker foute opmerking- maar met de komst van diverse handige tools heb ik toch behoorlijk wat tijd van mijn leven gespaard voor andere leuke dingen.

Id3 remover, klein handig programmatje waarmee je id3 tags van meerdere bestanden tegelijk compleet verwijderd. Hierdoor wordt je wel geforceerd naderhand alles letter zelf opnieuw te taggen, maar zo weet je wel dat de informatie die jij invoert klopt en uniform met de rest van je verzameling is.

LupasRename, tool om geautomatiseerd meerdere bestandsnamen te hernoemen, handig voor het vervangen van “_” in plaats van “ ”, autonummering vervangen van complete teksten of alleen een bepaald woord. Het invoegen verwijderen of achtervoegen van karakters na een bepaald aantal karakters. Kortom een programma vol mogelijkheden voor het hernoemen van je muziek naar jouw format. Vaak worden albums voorzien van een tag door de ripper, een irritante taak om deze eruit te halen als je alles met de hand had moeten doen. Dan was je er denk ik helemaal niet aan begonnen in de eerste plaats. Door simpelweg de tag bijv.: “-wus” in LupasRename te zetten bij “vervang tekst” door “blanco” bij “door deze tekst” en de tags worden een voor een uit de filename verwijderd.

Mogelijkheden binnen LupasRename
http://tweakers.net/ext/f/kjUFtM5v1QxV9IYNLjfGKIxi/full.png

tag&rename, voor het taggen van je bestandsnamen. Taggen gebeurt op basis van de informatie die jij invoert, single tag of multiple tag zoals bij een compleet album handig kan zijn. Verder bestaat er ook de mogelijkheid om bestandsnamen om te zetten naar tags waardoor %artiest% - %titel% ook de tag wordt. Handig voor mij als dj, ik heb al mijn dj materie als volgens: Armin van Buuren ft. Jacqueline Govaert – Never Say Never (Alex Gaudino Remix) en zo dient dus ook de tag te worden. Ook dat doet tag&rename dan voor je. De bestandsnaam wordt een tag verdeeld over artiest en titel.

Wikipedia, of elke andere site naar keuze. Maar op het moment dat je begint met taggen is het wel handig dat je info klopt die je invoert. Artiesten naam, is het nu “The Editors” of “Editors” evenals jaartal en genre. Bij voorkeur gebruik de engelse wiki, deze hebben een mooie kolom aan de rechterzijde van de pagina waar in n oogopslag te zien is welk genre de artiest of band bespeelt.

Wikipedia: Artiest overzicht met aan de rechterzijde de belangrijkste informatie beknopt weergegeven
http://tweakers.net/ext/f/bPNRxGsg8AcmT8lkuAhjFLGe/thumb.png

Tuneglue Wanneer je de muziek die je ontdekt hebt leuk vindt en je wilt erachter komen of er nog meer bands of artiesten zijn die in het aanverwante of zelfde genre vallen bij deze muziek, voer je de artiest van je keuze in en vola tuneglue doet een paar soms verrassende suggesties.

Tuneglue: Invoeren artist
http://tweakers.net/ext/f/j0pFRlmHZqjSI1IkphaZCfBq/full.png

Tuneglue: Expanded artist
http://tweakers.net/ext/f/4bazDRDB45tC2ACbhrLHcFrk/full.png

Je muziek beheer programma is een afweging die je zelf moet maken, wanneer je een iPod bezit ben je al snel aangewezen op iTunes, en ik moet opmerken er was de nodige kritiek op de versies 7 en 8 van het programma met betrekking tot de performance. Maar nu met versie 9 heb ik toch de indruk dat alles wat vlotter loopt, maar dit kan persoonlijk zijn. Voorheen liep het programma in de ettelijke gigabytes ram geheugen daar het nu netjes rond de 300mb blijft voor het weergeven van mijn bibliotheek in lijst modus en tegen de 1 Gb ram aan in coverflow modus.

Ik gebruik dus iTunes voornamelijk voor het vullen van mijn iPod, en verder speel ik losse albums in Windows Media Player af, maar het oog wil ook wat, en dan is het gewoon vet als je dik 800 albums categoriseerd met covers compleet in iTunes hebt staan. Dan krijg je mijns inziens ook de voldoening van je harde werk. Een echt digitaal cd-rekje.

iTunes Albums
http://tweakers.net/ext/f/NC5OjRvxR61X4r94sXbuGbFa/full.png

iTunes Soundtracks
http://tweakers.net/ext/f/lJaZpuCXqLzkbWGYoiJOcmKY/full.png

Waar ik voorheen iTunes gebruikte vanuit de bibliotheek en daar alles getagged en voorzien van covers moest zijn heb ik deze nu gelaten voor wat het is. Mijn standpunt tegenover het bibliotheek gedeelte van het programma is dat het een bibliotheek is. Categoriseren in iTunes doe ik wel met afspeellijsten en mappen.

Zo heb ik dus een afspeellijsten “Albums” en “Missing Covers”, je raad het al de albums lijst is door het hele proces gelopen en eindelijk klaar voor “gebruik” de missing covers lijst moet nog voorzien worden van albumhoezen.

http://tweakers.net/ext/f/LyCXrHJ8TKMt132R3b43v4mz/full.png

Tevens heb ik een afspeelmap genaamd Collections, waarin zich diverse verzamelingen bevinden, denk dan aan alle 437 episodes van Armin van Buuren’s A State of Trance, Top 40 muziek, Blue Note Trip albums en ga zo maar door.

Ik denk dat dit wel zo'n beetje alles is wat ik kwijt kan over mijn sorteer en archiveer woede. Een waar levenswerk in mijn ogen, daar ik al mp3'tjes spaar sinds 1998 (Napster *zucht*). Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en deze indeling praktisch vinden. Laat het weten in de comments!

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Reacties


Door Tweakers user stereohead, maandag 4 januari 2010 22:15

Wat als een track in meerdere albums, of bv. in een studio album en in een collection zit? Bestaat dat bestand dan twee keer of maak je een keuze?

Door Omega007, maandag 4 januari 2010 22:16

Heb je wel eens iets als musicbrainz picard geprobeerd?

Door Tweakers user loewie1984, maandag 4 januari 2010 22:23

Wanneer een track twee keer bestaat dan zal ik geen van beide weggooien, elk bestand zal dan bij zijn eigen album betrokken worden.

Musicbrainz Picard had ik al van gehoord maar heb er eigenlijk nooit mee gewerkt. De eenvoud en kracht zit hem daar natuurlijk ook in het verzamelen, en taggen. Maar ik was al redelijk tevreden met mijn eigen manier van werken. Natuurlijk kan het altijd beter en zal ik er eens een blik op werpen.

Door Tweakers user YopY, maandag 4 januari 2010 22:25

In zo’n geval lijkt mij dat er drie mogelijke opties zijn:
De boel laten voor wat het is, is wel zo makkelijk scheelt je tijd maar kost je tijd wanneer je iets terug moet vinden (alhoewel Windows 7 aardig indexeert)
Je media bekijken en daarna of zelfs vr bezichtiging gewoon trashen. Je lijdt aan verzamelwoede en kan het gewoon niet verkroppen de boel niet te downloaden. -omdat het kan!-
Schouders op, mouwen omhoog, borst vooruit en gaan met die banaan. Sorteren!
Je vergeet optie 4: vinkje aanzetten 'let iTunes manage my music' (of iets dergelijks) en gewoon aan iTunes toevoegen, dan zet die ze wel in mapjes enzo. Zelf eventueel goed taggen en album covers toevoegen als iTunes ze zelf niet kan vinden of een verkeerde cover neer zet, en klaar.1325 artiesten, 2455 albums, 22434 songs op het moment (waarvan een groot deel ofwel rommel, ofwel slecht getagged is, maar ik ben te lui om dat goed te filteren ;)).

Door Tweakers user loewie1984, maandag 4 januari 2010 22:31

Je vergeet optie 4: vinkje aanzetten 'let iTunes manage my music' (of iets dergelijks) en gewoon aan iTunes toevoegen, dan zet die ze wel in mapjes enzo.
Klopt, maar dat is nou net iets wat ik niet wil, iTunes mijn muziek laten managen, prima dat hij dan mapjes maakt maar het probleem van iTunes is dat hij geen tracknummers aan bestandsnamen meegeeft iets wat ik nu juist wel wil omdat ik niet altijd iTunes gebruik. Dat hoeft geen probleem te zijn als je tags kloppen, maar als ze niet kloppen, je ze per ongelijk verwijderd hebt of gewoon geen tags heeft kun je mooi ergens een tracklist vandaan gaan halen om stuk voor stuk elke song een tracknummer te gaan geven. Ook niet erg praktisch denk ik.

Door Tweakers user Rubinski, maandag 4 januari 2010 22:53

Ik probeer al lang orde te scheppen in mijn bibliotheek, en ik vind dat het mij aardig lukt. Ik hou echter wel geen jaartallen bij van de albums, en ook het soundtracknummer heb ik niet nodig.

Ik vind het wel moeilijk om de juiste covers te vinden voor bepaalde liedjes. Ik heb mij eens bezig gehouden om voor al mijn liedjes een cover te zoeken, maar na een herinstallatie van mijn OS moest ik dit natuurlijk weer allemaal opnieuw doen ...

Door Omega007, maandag 4 januari 2010 22:58

Mooie aan Musicbrainz Picard vind ik is dat het vrijwel automatisch gaat. Je geeft gewoon aan op wat voor manier je je bestanden wilt hernoemen, met mapjes en alles en daarna zoekt hij het zelf uit aan de hand van fingerprints, bestandsnamen en reeds bestaande tags. Het gaat niet altijd goed maar als je het een beetje in de gaten houdt kan het denk ik al heel veel schelen.

Door Tweakers user Peter 1981, maandag 4 januari 2010 23:13

Ik ben het helemaal met je eens. Een goed gesorteerde harde schijf is pure noodzaak. Ik downloadde vroeger niet zoveel en heb daardoor en wat ander systeem (gewoon 1 mapje per album/film, behalve voor Bob Marley). Ik gooi meestal alles door Easy CD-DA Extractor teneinde zo een uniforme bitrate te krijgen (gaat de batterij van mijn oude MP3 speler langer mee) en de tags te controleren. Indien je dan de tags goed invoerd kun je de output gelijk een goede naam geven.

Jouw systeem ziet er trouwens wel erg mooi uit; mijn complimenten!

Door Tweakers user winkelwagen, maandag 4 januari 2010 23:20

Ik luister aardig wat muziek, en vind het leuk om te scrobblen. Vandaar dat ik mijn muziek pas afspeel als ik het netjes getagged heb.

Stap1: Gooi alle overbodig tags weg
Stap2: Fix alle overgebleven tags. Ik haat het als je een nummer hebt met X Feat. Y in de artist tag. Ik vind dat de artist X is, en dat Feat. Y in de titel van de track moet. Net als vs. en meets. A presents B, daarvan laat ik alleen B staan in de artist tag, want A is niet de uitvoerende artiest.

Stap3: Hernoem de bestanden. Dat doe ik met de volgende expressie: [<album> (CD <discnumber>) #<tracknumber>] <artist> - <title>. Dat wordt dan bijvoorbeeld: [Trancern 08 (CD 01) #09] Dash Berlin - Waiting (Feat. Emma Hewitt) (Vocal Mix).mp3
Daarbij houd ik ook nog eens de volgorde aan: tracktitel (extra titel) (Feat/vs/meets) (remix).

Stap4. Plaats de cd netjes op de goede plek. Ik heb een map voor gemixte cd's, een map voor (verzamel)albums en een map voor (maxi)singles.
In de mixed map is de hierarchie:
Naam compilatie - uitvoerende artiest
Bijvoorbeeld: A Trip in Trance Vol. 5 - Bobina

In de album en single mappen zijn het:
Uitvoerende artiest - cd titel
Bijvoorbeeld: Activa - This World of Va - Trancern 09 in het geval van een verzamelalbum met meerdere artiesten.

Ik vind de muziek makkelijk terug te vinden, en op een gegeven moment blijf je bij een bepaalde manier van taggen en sorteren, anders blijft je muziekcollectie altijd een grote puinhoop. Resultaat van mijn getagde muziek is te zien op mijn last.fm profiel

Door Tweakers user Orian, maandag 4 januari 2010 23:25

Mooie manier van sorteren. Persoonlijk gebruik ik Easytag (linux) om alles te taggen. Op windows maak ik gebruik van mp3tag. Die werkt vrijwel hetzelfde, alhoewel hij imo een nog net iets fijnere UI heeft dan Easytag. Maar om nou windows op te starten voor alleen een tagger ;).
Mijn collectie (bijna 5000 nummers) is ook vrijwel helemaal goed getagged. Enige wat niet helemaal netjes is zijn sommige soundtracks van games, zo wil er nog wel eens n tussen zitten die gewoon "track 1", "track 2" heet enz.
Voor het afspelen gebruik ik Banshee (WMP in windows), vind het wel vervelend dat banshee (en WMP? gebruik daar geen library) ook dubbele nummers in je playlist zet. Zo heb ik veel verzamelcd's met 1 of 2 unieke nummers, die ik in zijn geheel in de playlist gooi, maar vervolgens heb ik de rest dubbel...

Door Tweakers user SemperFidelis, maandag 4 januari 2010 23:42

Dit is een werkje wat ik mezelf al heb voorgenomen om 5 jaar geleden te doen. Inmiddels is de map Muziek gegroeid tot een kleine 60gb, en wordt het werk alleen maar meer.. Ik geef het op denk ik :p.

Door Tweakers user Amplified, maandag 4 januari 2010 23:59

dit is dus precies wat ik ook een keer moet doen :P

heb nu zo'n 100GB, dus ben er niet blij mee, t is enigsinds georganiseerd, maar ik ozu hier ook echt een dag voor moeten gaan zitten. Ik vind dit een zeer goede manier. Ik ga er eens naar kijken ;) Dank :P

Door Tweakers user bas-r, dinsdag 5 januari 2010 07:52

Dit is echt grote onzin om te doen: als je goede tags aan je individuele bestanden hangt, en je gebruikt een programma waarmee je goed kunt zoeken, is dit compleet onnodig.

Ik deed een paar jaar geleden precies hetzelfde: op een obsessieve manier alles ordenen, maar dat was in de tijd dat ik winamp gebruikte waar ik een bestand/mapje in gooide alvorens het af te spelen.
Sinds ik een paar jaar geleden op Banshee (linux) ben overgestapt zorg ik ervoor dat de tags goed zijn en gaat alles in 1 grote map.
Met behulp van de tags kan ik alles vinden, daarvoor ga ik me geen seconde meer druk maken over de bestandindeling. Tijdverspilling.

Door Tweakers user loewie1984, dinsdag 5 januari 2010 08:23

Dit is echt grote onzin om te doen: als je goede tags aan je individuele bestanden hangt, en je gebruikt een programma waarmee je goed kunt zoeken, is dit compleet onnodig.
Ook goed, maar dan moet je dus wel goede tags hebben. En dat was net het punt die had ik niet en dan moet je ergens beginnen. Alsof alle liedjes bij jouw getagged binnenkomen op de manier zoals jij het graag ziet.

Door Tweakers user The Executer, dinsdag 5 januari 2010 09:25

Ik heb inmiddels ook een redelijke collectie (60GB) bij elkaar en houdt ongeveer een vergelijkbare manier van sorteren aan. Op deze manier heb je per artiest altijd een albumoverzicht. Vwb de dubbele nummers op verschillende albums: deze laat ik ook staan. Immers, het nummer hoort bij dat album. Anders moet je telkens een verwijzing opnemen, wat voor veel werk zorgt. Verder heb ik eigenlijk geen soundtracks oid dus die sorteer ik ook niet.

Voor de tags gebruik ik Mp3Tag. Hierin heb ik een eigen config zitten die bepaalde tekst skippen, hoofdlettergebruik aanpast, tracknummers wijzigt en zo zorgt voor 1 manier van taggen. Helaas heb ik dit niet vanaf het begin gedaan waardoor een (inmiddels) klein gedeelte nog achterloopt. Helaas heb ik van weinig albums de cover, hier zoek ik nog een goeie optie voor.

Daarnaast ben ik eigenlijk wel op zoek naar een programma om een HTML output van mijn folderstructuur te maken en deze op internet te zetten. Volgens mij kan ik het beste kijken naar PHP + MySQL kijken.

Door Tweakers user loewie1984, dinsdag 5 januari 2010 09:35

Helaas heb ik van weinig albums de cover, hier zoek ik nog een goeie optie voor
er zijn volgens mij wel wat coverart programma's die je kunt gebruiken, maar de database met covers schiet bij sommige programma's nog wel eens te kort. Wat ik heb gedaan is bij de search provider in internet explorer en link gemaakt naar google images, vaak vindt je daar je albumshoes in varierende formaten en kwaliteiten. Maar meestal volstaat een afbeelding van 300 x 300 pixels voor iTunes en andere programma's.

Door Tweakers user brid, dinsdag 5 januari 2010 10:28

Muziek sorteren blijft een rotwerkje, vooral als je het nooit netjes hebt gedaan.

Vorige week m'n hele collectie gesorteerd en ben dan wel blij met MP3 Tag, mp3's inlezen taggen en daarna met 1 click de bestands namen aanpassen en alles netjes naar een \artist\album tree

Loewie, kijk eens naar album art downloader ;) , mp3tag vind in ieder geval redelijk wat covers, kunt uit 5 bronnen proberen

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2010 10:30]


Door Tweakers user The Executer, dinsdag 5 januari 2010 12:11

en alles netjes naar een \artist\album tree
Waar kan ik deze optie vinden? Heb het zo even niet bij de hand om het na te kunnen kijken.

En qua covers, heb je 2 mogelijkheden:
- Losse jpeg bij de folder
- File in MP3Tag slepen

Hoe gaan jullie daar mee om?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2010 12:24]


Door Tweakers user Jeebeekje, dinsdag 5 januari 2010 12:31

MediaMonkey anyone? Werkt heerlijk, verplaatst automatisch gedownloade bestanden naar de goede map (de structuur kun je zelf aangeven).
Volgens mij is alles wat jij wilt te doen met dat programma.

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 5 januari 2010 12:41

Mijn Windows Media Player 12 heeft de vervelende hatelijke gewoonte om mijn muziek te sorteren. Hij rukt ook albums uit zijn verband, en af en toe is er die sorteerwoede van mij die het probeert te corrigeren, maar vaak duurt die maar 5 minuten. Dan is die woede alweer omgezet in een lijdzame acceptatie. :N

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 5 januari 2010 12:48

@jeebeekje; 110%; MediaMonkey is heilig verklaard hier, het vind alles (indexeerd), is snel, en ik heb er geen omkijken meer na

Door Tweakers user The Executer, dinsdag 5 januari 2010 12:49

@Barleone: Deze optie is uit te zetten. Heb dit probleem zelf ook gehad, tig times mijn tags zodanig dat ik opnieuw kon beginnen. Tegenwoordig is het na een fresh install de eerste optie binnen WMP die ik uitzet.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2010 12:49]


Door Tweakers user ChaosR, dinsdag 5 januari 2010 13:01

Ik gebruik Amarok's sorteer functie. Zeer flexibel en gelijk alles zoals ik het wil.

Ik gebruik zelf:

Music/%filetype/%artist/{[%year] }{%album/}{%track - }%artist - %title.%filetype

Ik zet alles nog een keer in het uiteindelijke bestand omdat ik nog wel eens liedjes wil los wil dumpen op een mp3 speler of op mijn telefoon, en dan is het handig om de volledige naam te hebben.

En ik sorteer op filetype omdat dat handig is als je een mp3speler is die geen ogg/flac aankan :(

Door Tweakers user Pinin, dinsdag 5 januari 2010 13:10

Ook hier mediamonkey v3 !

Ik kan nog wel een tip gebruiken:
Het "probleem" heb ik vooral met m'n mediaplayer en niet zozeer met mediamonkey.

Ik heb op m'n hdd onder de map muziek, Dance, pop en NL staan.
Dit om niet n lange lijst met namen te krijgen maar een ruwe selectie. Maar de map POP is bij mij wel erg lang (eigenlijk alles behalve nl en dance) en het scrollen gaat dan erg traag met de mediaplayer.

Hoe gaan jullie om met bandjes/artiesten die bijv. dance en rock maken (bijv, Junkie XL, moby enz.)

Door Tweakers user Jay-v, dinsdag 5 januari 2010 13:21

ALLE afleveringen van ASOT? Cool :D. Die zou ik ook nog wel eens ergens vandaan willen plukken :+... Luister zon beetje elke uitzending maar het lijkt me wel leuk om de classics nog een keer te luisteren.

Door Ali G, dinsdag 5 januari 2010 13:37

Een goed alternatief als renamer is ook ReNamer. Erg veel opties en een vriendelijke interface.

Door Tweakers user brid, dinsdag 5 januari 2010 14:31

@The Executer helaas met het handje gedaan........deze blog had echt eerder moeten komen, net ff naar mediamonkey gekeken en die doet dat artist\album sorteren automagisch ahhhhhhhhhh

Door Tweakers user MeatLoaf, dinsdag 5 januari 2010 14:45

Dit verhaal komt mij ook heel bekend voor. Alleen vraag ik mij af hoe je je "Collections" verder opslaat en hoe je omgaat met de tags van deze nummers die hier onder staan.

Door Tweakers user loewie1984, dinsdag 5 januari 2010 15:00

Onder de map collections heb ik nog wel wat verzamelingen staan, denk dan aan het genoemde A State of Trance, Blue Note Trip, Tunnel Trance Force, De Skihut reeks. Elke collectie krijgt dan weer een map waarin elk album binnen die collectie ook een map heeft waarin de bestanden worden opgeslagen. Omdat ik de collecties veelal compleet verkregen heb, waren de tags al bijgewerkt.

Wanneer we het hebben over losse nummers of tracks krijgen deze een tag op basis van de bestandsnaam. De naam voor het "-" streepje wordt de artiestnaam, de naam na het "-" wordt de titel van de plaat. Een functie die gelukkig standaard in tag&rename zit en volgens mij ook wel in andere tag programma's. Genre's jaartallen en overige informatie houd ik niet bij deze losse tracks. Wanneer tracks uitmaken van een verzameling zoals: "250 Hits of the '90's", ken ik deze tag wel toe.

Door Tweakers user Dima_2005, dinsdag 5 januari 2010 15:21

Bedankt, dankzij jou zat ik vandaag 4 uur bezig met gewoon mijn tags juist te laten werken en filenames te veranderen...

Spijtig genoeg, vind ik nu niks, en MOET ik een library van een programma gebruiken (Winamp)... Vroeger zocht ik gewoon zo...

Moraal van het verhaal: soms is wanorde makkelijker :)

Door Tweakers user ProperChaos, dinsdag 5 januari 2010 15:30

Haha, ik doe bijna alles op dezelfde manier als jij. Je muziekverzameling (in je Artists folder) lijkt ook verdacht veel op die van mij...

Door Tweakers user Xaero, dinsdag 5 januari 2010 16:00

Ik gebruik gewoon Winamp, die hele muziek map boeit me niet. Kijk er alleen naar om als ik nieuwe liedjes er in dump...

Veelal is het gewoon mapjes met albums. En een aantal losse liedjes gewoon in \Muziek\. Werk perfect. En als je iets zoekt helpt de muziekbibliotheek van Winamp perfect :)

Wat ik me eigenlijk ook nog afvraag, je hebt ook albums met V.A., hoe doe jij dat dan?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2010 16:01]


Door Tweakers user Kabelzaag, dinsdag 5 januari 2010 16:00

Ik sorteer zelf nauwelijks, maar alsnog kan ik alles wel redelijk terugvinden. Al mijn muziek staat in Mijn Muziek (Creativiteit ten top jongens! :P ), elk album/vinyl rip een apart mapje en dan alles in iTunes gooien, 98 albums en het gaat nog steeds goed.

@Barleone
Het kan erger, laatst een re-install van windows gedaan, en aangezien ik ook wel eens wat muziek maak, en dus een paar duizend samples in verschillende mappen heb staan, vindt WMP het leuk om die er gelijk ook in te gooien, dus naast alle vage zooi die WMP eerst importeert, krijg je ook wereldberoemde tophits als bassdrum079.wav en HH_open285.wav te horen. :+

Door Tweakers user X-DraGoN, dinsdag 5 januari 2010 16:18

Ah, eindelijk eens een goede suggestie voor een programma gevonden dat ook nog eens cross-platform is, hulde aan de makers, ik ga het meteen uitproberen op mijn Linux bak...
Picard MusicBrainz ref: http://musicbrainz.org/

Door Tweakers user afraca, dinsdag 5 januari 2010 16:27

Niet alles hierboven gelezen, maar even mijn 0.02 :

Voor mij ook altijd een waar avontuur, het organiseren van zo'n verzameling. Gelukkig valt het aantal bij mij enorm mee, ongeveer 2600 nummers nu. Ik begin echter nog maar net aan mijn "avontuur", dus eerste wat ik laatst heb gedaan (misschien niet hl slim...) is in winamp ctrl+a, send to --> auto-tagger. Snel overgekeken, alles klopte redelijk, dus: "apply".

In ieder geval kloppen de meeste tracks (schat dat zo'n 1% fout getagged is) nu. Daarna met een programma dat volgens mij mp3-renamer heet, alle filenames naar %track - %title omgetoverd. De mappen hebben naam %artist - %albumnaam <hier allemaal crap zoals torrentazos> (i'm evil ja, maar ik ga de goede kant op (A) ) .

De structuur die je gebruikt in je post klinkt zeer interessant, en ik denk dat ik het ook zeker zal overwegen (misschien in licht aangepaste vorm). Momenteel gebruik ik foobar als enige programma om lles met mijn muziek te doen (luisteren, taggen, auto-taggen, ipod syncen).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2010 16:27]


Door Tweakers user humolezer, dinsdag 5 januari 2010 22:04

Vroeger (op windows) tagde ik mijn muziekcollectie volledig met mp3Tag, dat altijd wel goed werkte.
Maar sinds ik op Mac werk, heb ik veel gezocht naar een gelijkwaardig alternatief, maar nog steeds niet gevonden. Daarom gebruik ik mp3Tag nog steeds, maar onder wine.

Een goed mp3-tag programma is het enigste wat er voor mij nog mist op os x!

Door Tweakers user Theeleut, donderdag 7 januari 2010 17:19

Download MP3TAG!!

Super handig progje,, aan de hand van de bestandsnaam/id3 tag id3 tag/bestandsnaam wijzigen, album art toevoegen e.d.

You should try!!!


Door caro, donderdag 18 februari 2010 11:40

leuk programma

Door Cees van Dijk, maandag 9 augustus 2010 21:58

mag ik je lastigvallen met een vraagje over itunes.
Ik heb alle muziekbestanden vanaf mn dataschijf ingeladen in itunes.
wat ik nu soms tegenkom is 5 x hetzelfde album met telkens 1 apart nummer in de bibliotheek
de naam en de titel zijn exact hetzelfde geschreven en slepen naar 1 album lukt niet.
weet jij misschien een oplossing en zou je mij die willen mailen?
alvast hartstikke bedankt

Door Tweakers user loewie1984, dinsdag 10 augustus 2010 08:14

Hallo Cees,

Wat je kunt doen zijn een aantal opties, met ID3 remover bijvoorbeeld kun je de tags van het betreffende album verwijderen, daarna laad je het album in in iTunes en verschijnt dit als een "onbekend album" door nu met je rechter muisknop op het hele geselecteerde album te klikken kun je de info bewerken, hier geef je dan de juist naam van de artiest, albumnaam, genre en jaartal op. Dit zou in principe al genoeg moeten zijn. iTunes doet dit vaak omdat de tag informatie niet juist is. Je zou ook naar de betreffende nummers kunnen kijken waarbij hij dit doet en dan de tag informatie opnieuw invullen zodat dit overeenkomt met de nummers die al gegroepeerd zijn. Als dat nog niet werkt kun je in iTunes bij de overige opties van een album aangeven dat het om een verzameling of collectie gaat, hierdoor forceer je iTunes het album samen te voegen, echter heb ik gemerkt dat dit soms wel werkt en soms niet. Zo nu heb je 3 mogelijkheden en ik denk dat de 1ste het doeltreffendst is. Succes en bedankt voor het lezen van mijn blog!

Door Martijn, zondag 29 augustus 2010 13:01

hoe heb je de mappen de namen van artiesten gegeven?
allemaal handmatig of heb je er een programma voor gebruikt?

Greetz

Door Tweakers user loewie1984, zondag 29 augustus 2010 13:40

Martijn schreef op zondag 29 augustus 2010 @ 13:01:
hoe heb je de mappen de namen van artiesten gegeven?
allemaal handmatig of heb je er een programma voor gebruikt?

Greetz
Handmatig, de structuur is door mij "zelf bedacht", wellicht dat andere mensen op de wereld :p dit ook hanteren alleen ik heb voor mij zelf uitgevonden dat dit voor mij het beste werkt. Dus alles handmatig aangemaakt, de "artiest" map, de "album" map die eronder ligt en dan "jaartal" - "albumtitel" en dan "tracknummer" - "tracktitel".

[Reactie gewijzigd op zondag 29 augustus 2010 13:40]


Door Tweakers user DNEIZ, zondag 21 november 2010 01:11

Wat doen jullie met losse tracks?

Een voorbeeld:
Je hebt een album van een artiest netjes gesorteerd. Stel dat je losse tracks van die artiest download. Stoppen jullie die in dezelfde map als die artiest?
Want als je dit doet moet je soms voor 1 track een artiest-map aanmaken.

Hoe gaan jullie hiermee om?

Door Tweakers user loewie1984, zondag 21 november 2010 13:21

Ik heb een map losse tracks, en daar gaat het liedje dan in. Onder mijn artists folder vind je alleen maar albums.

Door han, vrijdag 20 juli 2012 13:06

Hallo,
Een mooi verhaal en jammer dat ik het niet eerder heb gevonden. Ik heb mijn MP.3 muziek ook ongeveer ingedeeld als jij. Het grootste gedeelte kwam aardig overeen hoe ik er over dacht (Speciaal de Album indeling.....)

Als af speler gebruik ik FooBar2000 en deze bevalt uitstekend.Goede, lichte speler met genoeg functies voor iedereen.

Alleen die mp3 taggers, daar snap ik niets van en gebruik gewoon de Properties functie van Foobar om de tags aan te passen.Werkt voor mij prima zo.Kost wat tijd maar ik kan er het best mee zo overweg.De bestand naam verander ik gewoon onder win.7 (Naam Wijzigen).

Kan iemand mij uitleggen hoe ik met zo'n ingewikkelde tagrenamer de zaak moet veranderen? Heb al gezocht,maar ze barsten van de dingen die ik niet nodig heb. Met andere woorden ik zie door het bos de bomen niet meer.

Komplimenten voor dit blog.

Han

Door Tweakers user loewie1984, vrijdag 20 juli 2012 13:14

Hallo Han, wat bedoel je precies met ingewikkelde tagrenamer. Ik tag mijn mp3's tegenwoordig op basis van powershell met een script dat gebaseerd is op mijn folderstructuur.

Dat kan ik je wel eens een keer sturen.

Door han, vrijdag 20 juli 2012 16:08

Hallo Loewie,

Ik bedoel met de tag renamers wat jij daar boven hebt gezet, Tag&Rename. Ik heb MP3Tag gevonden. Maar hoe stel ik het in? Ik heb ook losse nummers. Deze titels beginnen eerst allemaal met een jaartal - titel (1974 - Waterloo).

De Albumnummers zitten in een artiest/groep map, in die groep de mappen met de artiesten/Groepen.Dan de naam van het album (1970 - Funcadelic) met daarin de titels (01 - Mommy, What's A Funcadelic) . Ik snap goed dat zo; n apart programma dat sneller kan,Ik heb het wel eens geprobeerd, maar snap er niet veel van. Zal de leeftijd wel zijn (50+ :) )

Vandaar... En bedankt voor je snelle reactie.

Han

Door Tweakers user loewie1984, vrijdag 20 juli 2012 16:31

Met Tag&Rename, browse je bijv. naar de juiste map. En dan is er de multi-file editor functie die je dus meerdere files tegelijkertijd laat aanpassen.

Bij losse files is dat wellicht wat lastig, maar dan is er de 'get tag from file' functie. Waarbij je een invoermasker kan opgeven, zodat ook daar de juiste informatie gezet wordt.

Als je MP3tag al geprobeert heb, waarom probeer je tag&rename dan niet ook eens. Het zijn slechts tooltjes die weinig tot geen impact hebben op je systeem. En doordat je in mapjes werkt kun je niet je hele collectie over hoop halen.

Als alternatief kun je ook je verzameling eenmalig rangschikken en dan help ik je het met het draaien van het script.

Door han, vrijdag 20 juli 2012 17:39

Loewie,

Bedaknt voor je raad.Ik zal het eens weer proberen.

Han

Door han, zaterdag 21 juli 2012 16:38

Hallo

Ik ben wat bezig geweest,maar ik kan het net zo snel op mijn manier doen. Ik snap nog niet goed hoe je dat met zo'n programma sneller kunt.

Schijnbaar heeft mp3tag ook zo'n invoermasker , maar het zegt mij niets.Ik doe het wel op mijn langzame, maar vertrouwde manier. Weet ik zeker dat het goed komt.

Han

Door Ruben, vrijdag 10 mei 2013 13:30

hallo,

Ik zou graag eens weten hoe jij dan je losse tracks sorteert. want daar zit mijn grootste probleem. ik heb geen flauw gedacht hoe ik dit overzichtelijk kan sorteren en dan in Itunes plaatsen.

Alvast bedankt,
Ruben

Door Tweakers user loewie1984, vrijdag 10 mei 2013 16:15

Ruben schreef op vrijdag 10 mei 2013 @ 13:30:
hallo,

Ik zou graag eens weten hoe jij dan je losse tracks sorteert. want daar zit mijn grootste probleem. ik heb geen flauw gedacht hoe ik dit overzichtelijk kan sorteren en dan in Itunes plaatsen.

Alvast bedankt,
Ruben
Ruben, dat is een goede vraag, wat je altijd kan doen is deze losse tracks een eigen album titel meegeven, om te voorkomen dat 1 track ervoor zorgt dat je in iTunes ook meteen 1 album krijgt te zien. Dat is wat ik zou verzinnen, deze blog is al 2 jaar oud en inmiddels ben ik een spotify grootverbruiker en maak ik me over mijn mp3's wat minder zorgen.

Door Ruben, vrijdag 10 mei 2013 17:23

bedankt voor uw snelle antwoord. ja dat zou ik inderdaad kunnen doen bedankt voor de tip

Reageren is niet meer mogelijk